Hittar du inte vad du söker? använd sökfunktionen!

SVARVNING

Svarvning är en typ av CNC-bearbetning där materialet snurrar och ett skärande verktyg förflyttar sig horisontellt, diagonalt eller parallellt. Verktyget skär bort materia ifrån råmaterialet vilket förädlar det och skapar en ny form.

Det vanligaste sättet att använda termen ”svarvning” är vid bearbetning av utvändiga ytor, samma händelseförlopp av invändiga ytor som tillexempel ett hål kallas för hålning. Både utvändig och invändig bearbetning är dock en typ av svarvning.

MATERIAL

Material som kan svarvas är trä, metall, plast och sten. På Turnab är de mest förkommande materialen för svarvning, metaller och plast.

AUTOMATSVARVNING

Vid produktion av högavolymer är automatsvarvning en fördel. När vi på Turnab pratar om skärande bearbetning så som svarvning så är det automatsvarvning/ CNC-svarvning vi menar.

Skillnaden mellan traditionella svarvningen och automatsvarvning är hur smarta maskinerna är och automatiserade. Tack vare CNC så kan maskinerna följa toleranser på tusendelars millimeter. Automatiseringen gör att maskinen matar in nytt material och fångar upp den färdigbearbetade komponenten.  

 

Råmaterialet sitter fast i en chuck som nyper fast stycket med hjälp av så kallade backar. Verktyg som bearbetar komponenten sitter fast i en verktygshållare. Verktygshållaren är placerad på en släde, släden är den del som gör det möjligt för verktyget att röra sig horisontellt, diagonalt och parallellt.

 
 

KAPACITET


  • Bearbetar i både stång och kuts
  • dimensioner från Ø 10 mm till Ø 250 mm
  • Längder upp till 300 mm
 

Historia

Ordet svarvning kommer ifrån ordet chwerfu och betyder på walesiska, snurra runt.

Svarvning anses vara det hantverket som hade de första maskinerna och svarvning med roterande arbetsstycke har funnits sedan 1500-talet. På 1700-talet började man svarva i stål och på 1800-talet kom kopieringsvarvningen, vilket betyder att man kunde göra flera komponenter som var näst intill identiska.

Nyhetsbrev!

Bli uppdaterad med senaste nytt

 
 
 
 

KOMBINATIONER 

Tack vare den moderna CNC-svarven så kan maskinerna byta verktyg samtidigt som komponenten är kvar i hållaren, detta gör att flera moment kan göras på en komponent i samma maskin. Annan CNC-bearbetning som går att kombinera med svarvning är:

Borrning